God kost og motion

Gerda har en del symptomer på demens men også en række risikofaktorer for fald. Nogle af disse, kunne skyldes kost uden tilstrækkelig mængde af vitaminer og mineraler og for lavt fysisk aktivitetsniveau. Gerda er blandt andet meget glemsom og til tider konfus, hvilket kan være symptomer på demens. Derudover er Gerda en lille spinkel dame, hun er blevet meget indelukket og kommer ikke meget ud. Alt i alt har hun et meget lavt aktivitetsniveau og hun spiser små portioner. 

Kostens betydning
Gerda er som sagt en lille spinkel dame, med lav kropsvægt. Lav kropsvægt og lavt BMI øger risikoen for frakturer betydeligt. Hvis man har et BMI under 19, øges risikoen for frakturer med 117%, så det er en stor risikofaktor for Gerda. Årsagen til at det er sundere med overvægt findes i fedtvævets funktioner. I fedtvævet dannes østrogen, der reducere det postmenopausale knogletab, D-vitamin deponeres ligeledes i fedtvævet, derudover stimulere kropsvægten til knoglenydannelse og hæmmer nedbrydningen samt virker som et polster ved fald (Brot, Skjøth & Nielsen 2006s. 68-69). 
Gerda spiser små portioner, derfor er det vigtig, at det er de rigtige fødevarer der er på tallerkenen, så hun får de vitaminer og mineraler hun har brug for. 
Måltidet har en stor social betydning og for de fleste forstærkes lysten til, at spise når det indtages i et socialt fællesskab. Men Gerda spiser sjældent sammen med andre og når man spiser alene spiser man ofte mindre, det gør det svært for hende at indtage tilstrækkeligt med energi samt vitaminer og mineraler. (Halschou-Jensen 2015 s.233-237) Derudover svækkes fordøjelseskanalen også med alderen, det betyder at der produceres mindre mavesaft og at der er nedsat produktion af fordøjelsesenzymer, hvilket medfører at der er nedsat evne til at fordøje og optage føde ved ældre (Damhus 2011).

B12 og Folat
Ved 15% af den ældre befolkning ses der B12-vitamin mangel. (Damhus 2011) B12-vitamin har en vigtig funktion i nydannelse af erytrocytter samt en nøglefunktion i hjernen og nervesystemet. B12- vitamin og folat er sammen nødvendig for nydannelse af myelin, der findes omkring nerverne og er nødvendige for hurtig impulsfyring. Mangel på B12-vitamin kan derfor give kognitive forstyrrelser, der ofte forveksles med demens. B-12 vitamin findes i animalske produkter, som kød, mælk og fisk som udgør 80% af indtaget. Folat findes i vegetabilske produkter, især i grøntsager, brød, korn og frugt (Halschou-Jensen 2015 s.72-73).

Calcium og D-vitamin
D-vitamin er vigtig for knoglemineraliseringen. Når kalciumniveauet i plasma er lavt, reagere kroppen ved at frigive D-vitamin der øger absorptionen af kalcium i tarmen og dermed øger kalciumniveauet i plasma. Det gør at kroppen ikke behøver, at nedbryde knoglevæv for at stabilisere kalciumniveauet og er derfor er D-vitamin vigtigt for at Gerda kan bevare hendes knoglemasse. Får man ikke tilstrækkeligt med D-vitamin kan der ved voksne udvikles osteomalaci, der er en tilstand med svækket knogler og dermed øget risiko for knoglebrud. D-vitamin findes i animalske produkter, især i fisk som laks, makrel og sild. Ud over kostens indhold af D-vitamin, dannes der D-vitamin i huden ved hjælp af solens UV-B-stråler (Halschou-Jensen 2015 s.70-71).

På baggrund af vores viden om de forskellige kostformer og det vi har hørt om Gerda, vil vi foreslå  at hun skal have kost til småtspisende. Vi kender ikke Gerda's BMI og kan således ikke ernæringsscreene hende, så det er blot ud fra vores opfattelse af hendes ernæringstilstand. Kost til småtspisende er en energirig kostform, med en energiprocentfordeling der er således at 18 E% kommer fra protein, 50 E% fra fedt og 30-35 E% fra kulhydrater og kosten består af mange mellemmåltider. Det anbefales at borgere der får kost til småtspisende får suppleret kosten med en vitamin-mineraltablet (Halschou-Jensen 2015 s.182-184).

Motion
Gerda har siden det første brud været meget inaktiv, hendes ADL er væsentligt begrænset, hun er blevet mere indadvendt og kommer således ikke rigtig udenfor hjemmet. Derfor vil vi se på hvilke konsekvenser det har for hendes krop, knogler og muskler og hvorfor det er så vigtig at holde kroppen igang.
Nedsat fysisk aktivitet medføre store ændringer i hele kroppen. Muskler og knogler påvirkes meget idet, muskelvævet atrofierer når de ikke bruges. Allerede de første dage med op til ca. 3-4% pr. dag. Den nedsatte muskelstyrke er en af de de faktorer, der øger risikoen for fald mest. Derudover er en anden konsekvens osteoporose. Knoglerne taber styrke ved inaktivitet på grund af manglende belastning og bliver således svage og kan brække ved blot et lille stød. Det øger risikoen for brud markant, hvilket er en væsentlig faktor ved Gerda.
Udover påvirkningen på bevægeapparatet påvirkes kredsløbet, respirationen, urinveje og mave-tarm-funktionen også (Hansen & Schmidt 2011 s. 317-326). Alt i alt er det vigtigt at se på både kost og motion ved Gerda. Det vil både være en del af den forebyggende indsats i forhold til at forhindre flere fald, men også en del af rehabiliteringen efter de fald og frakturer hun allerede har pådraget sig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar